El-priser stiger til himmelflugt – hvad kan du gøre?

Vi står midt i en energikrise. Ikke fordi der er voldsom mangel på energien som sådan, men fordi overraskende efterspørgsel, ringe kommunikation og en koldkrigsstemning ødelægger energimarkedet. Det kan give dig nogle ubehagelige overraskelser, når du næste gang skal åbne op for og kigge på din elregning.

Hvad skal du så gøre som menig forbruger der blot vil have en billigere elregning igen? Måske du skal alliere dig med en elektriker! 

Hvorfor stiger prisen på energi? 

Vi bryster os i Danmark af at have en energisektor, der er bæredygtig. Vi har lukket kulkræftværkerne og får store mængder af vores energi fra sol og vind. 

Desværre er vi fortsat ret afhængige af gas som i disse dage er svært at skaffe. Manglen på gas forårsager, at elregningen derfor også bliver dyrere – da der er knaphed på resurser generelt i Danmark. 

For at gøre det endnu værre var sommeren i 2021 heller ikke med så mange solrige timer og vindige dage, som man kunne have håbet på. Derfor er der også produceret mindre el, end hvad man kunne have håbet på.  

Hvis du vil læse mere om priserne på energimarkedet, så kan du sagtens gøre det. Hvis du derimod hellere vil have installeret elinstallationer i boligen, som kan give dig en billigere regning med de høje energipriser, skal du kontakte en elektriker

Solceller på taget 

For der er vel noget, man kan gøre? Som samfund vil Danmark, Tyskland og faktisk et enigt EU nu ændre deres holdning til gas næsten fuldstændigt. Det hænger naturligvis sammen med, at vi i EU får en god portion af vores gas fra Rusland, som vi af helt åbenlyse årsager gerne vil adskille os fra. 

Som samfund kan vi gøre det, at vi investerer i alternative energiresurser, hvad man nu vil gøre endnu mere i Danmark og EU. Det første ryk i denne retning kan være atomkraft. I Tyskland er man vendt på en tallerken. Nu vil man gerne have atomkraft, selvom man for kun få måneder siden var rasende over beslutningen i EU om at gøre a-kraft til en bæredygtig energiresurse. 

Men hvad med dig – forbrugeren? Hvad kan du gøre derhjemme for at blive mindre afhængig af gas, Rusland og en høj energiregning? Du kan finde dig en elektriker!

Du kunne jo tage skridtet og få installeret solceller på taget. Solcellerne kan hjælpe din elregning betydeligt. Du vil aldrig kunne få gratis strøm, da der er reguleringer på området og ikke sol 24/7 i vores lille land. 

Men grundlæggende kan solcellerne hjælpe din energiregning en hel del. Pengene skal selvfølgelig være der for, at du i første omgang kan få solcellerne installeret, men når de er det, så kan du få hjælp af en dygtig elektriker.

Varmepumpe i stuen 

Hvad kan du ellers finde på? 

Du kunne ringe til en elektriker og forhøre, om ikke det var tid at få installeret en varmepumpe. Faktisk er situationen sådan, at el er lidt billigere end gas. Du kan faktisk spare ved at bruge el i stedet for gas. 

El er uomtvisteligt vejen frem i vores samfund. Udfordringen er at kunne producere nok el til vores stigende elforbrug med bæredygtige produktionsmidler. 

I Danmark er vi en slags foregangsland. Vi har imponerende mange vindmøller. Men kigger vi til Norge og Sverige har man så meget el fra f.eks. vandkraft, at man faktisk eksporterer det til Danmark. I Frankrig står atomkraft for tæt på 80 % af deres elforbrug.  

Så måske er der andre veje at gå for den danske energisektor? 

Sidste step til en billigere regning – ikke gasregning, men på olie- og benzinregning – er at anskaffe dig en elbil. Du kan få en lade-stander derhjemme og slippe for den dyrere benzinregning. 

Del:

Flere artikler

Få uforpligtende Tilbud